Srpski sir i kajmak u evropskom okruženju
1,600.00 RSD
Sir i kajmak od davnina spadaju u red najvrednijih namirnica, pa je logično da su toliko česti i popularni u ishrani. Oni, bilo kao punomasni srpski sir ili kajmak i niskomasni šumadijski sir (zajednički naziv beli mrs), imaju odlike koje skupno nema ni jedna druga namirnica. Imaju vrlo visoku prehrambenu vrednost kao izvor najvrednijih belančevina, masti, i minerala (posebno vrlo važnog kalcijuma) i gotovo svih vitamina, umerenu kaloričnost i prihvatljivost kod najvećeg dela stanovništva.
Svojim sastavom značajno poboljšavaju (povećavaju) hranljivu vrednost mnogih važnih namirnica (proizvoda od žitarica, krompira i povrća) koje su siromašne u nekim za organizam neophodnim sastojcima, a kojima su srpski beli sir i beli mrs vrlo bogati. U tom smislu to su i vrlo ekonomične namirnice.
Sadržaj:
1. Uvod u poznavanje sireva i kajmaka
2. Uslovi neophodni za proizvodnju sira i kajmaka
3. Osnove spravljanja sira
4. Zrenje, skladištenje i priprema za prodaju
5. Sir i kajmak u ishrani i pripremanju jela
Prilozi
Out of stock
Description
Autor: Zaharije Milanović
Izdavač: Institut za ekonomiku poljoprivrede
Godina izdanja: 2006.
Broj stranica: 176
Povez: meki