Duga objava za dan posle

Današnji je dan crnji od jučerašnjeg.

Crnji jer nije dan žalosti, a žalost ima tendenciju da pritisne jače običnim danima koji nisu dani žalosti – jer utakmica se mora odigrati.

Crnji jer ćemo slagati sebe da dete sa pištoljem nije naše dete, da ne bi nikad moglo biti naše dete.

Dalje…

Živite li život koji želite?

Koliko ste se puta zapitali: „Šta mi je ovo trebalo“? Koliko puta ste se osetili nezadovoljni svojim životom, poslom, partnerom, roditeljima, decom, prijateljima? Jeste li od onih koji ništa ne bi menjali u svom životu ili biste sve promenili od rođenja pa nadalje?

Dalje…

POCUS – Stetoskop 21. veka

U portfoliju Ivice Zdravkovića možete pročitati da je diplomirao 1995. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, da je specijalizaciju opšte medicine završio 2005. godine, zvanje primarijusa dobio 2014. godine, da je 2019. godine dobio  priznanje “Edukator godine” od Američke POCUS akadenije.

Dalje…

Klinci-sa-dvogledom.png

Budućnost Srbije – diskretni heroji „cirkusa korona“

U moru prenapornih i vrlo često nesmislenih tekstova i rasprava, potpuno me je razgalio i oraspoložio klip „kućne devojčice“, jednog trogodišnjeg slatkiša koji je postavila njena mama. Taj predivni klip me je i podstakao da uradim ono o čemu dugo razmišljam.

Sjajan šlagvort za tekst mi je dao  norveški ministar zdravlja Bent Goe, koji je, u svom obraćanju građanima na pres konferenciji, između ostalog, rekao i sledeće:

Dalje…

Učiteljica Angelina Mirković — do vrhunskih rezultata kroz igru

Teško da možemo naći čoveka koji se ne seća imena svog učitelja ili učiteljice. Učiteljica ili učitelj se urežu u naše pamćenje, i njihova podrška i kvalitetan rad nas prate kroz život, baš kao i njihovi propusti. Biti učitelj nije zanimanje. To je poziv. Angelina Mirković je učiteljica u OŠ „Danilo Kiš“ na Voždovcu i …

Dalje…

Završna faza časa u nastavi fizičkog vaspitanja

Svaki nastavnik koji je vodio čas fizičkog vaspitanja dosledno i odgovorno, od „pozdrava“ do odlaska u svlačionice, zna koliko je teško održati pažnju i disciplinu učenika, posebno poslednjih 15 minuta časa. Čas fizičkog vasitanja iziskuje daleko više energije, kreativnosti i budnosti nastavnika od bilo kog nastavnog časa. Zbog učeničke nesputanosti i spontanih kretnji u nastavi, …

Dalje…

Fitnes trener dečjih vijuga

„Šah, poput ljubavi i muzike, ima moć da učini ljude srećnim“  Zigbert Taraš

Svakog 20. jula u svetu se obeležava Međunarodni dan šaha. Neki ga smatraju sportom, neki misaonom igrom, neki razonodom. U koju ga god kategoriju svrstavali, šah je svakako jedan od najboljih i najkompletnijih stimulatora razvoja sinapsi, ili, kako se u narodu kaže, „moždanih vijuga“, i sredstvo poboljšanja mentalnog zdravlja u poznim godinama.

Dalje…

Trideset jedna iznenađujuća činjenica o učenju 7/7

Budite spremni da ostavite po strani svoja tradicionalna uverenja jer nauka traži i pronalazi nove metode koje vode ka budućem uspehu, u ovom slučaju – uspehu u učenju. 28. Dečaci se više angažuju u istraživačkoj igri, dok se devojčice više angažuju u dramskoj igri. Pregledajte prodavnice igračaka i većina vas lako može da identifikuje igračke …

Dalje…

Trideset jedna iznenađujuća činjenica o učenju 6/7

Budite spremni da ostavite po strani svoja tradicionalna uverenja jer nauka traži i pronalazi nove metode koje vode ka budućem uspehu, u ovom slučaju – uspehu u učenju. 23. Kod dece koja su ohrabrena da naglas razgovaraju sama sa sobom veća je verovatnoća da će uspešno učiti. Da li ste ikada stajali ispred ogledala i …

Dalje…