Srpski sir i kajmak u evropskom okruženju

1,600.00 RSD

Sir i kajmak od davnina spadaju u red najvrednijih namirnica, pa je logično da su toliko česti i popularni u ishrani. Oni, bilo kao punomasni srpski sir ili kajmak i niskomasni šumadijski sir (zajednički naziv beli mrs), imaju odlike koje skupno nema ni jedna druga namirnica. Imaju vrlo visoku prehrambenu vrednost kao izvor najvrednijih belančevina, masti, i minerala (posebno vrlo važnog kalcijuma) i gotovo svih vitamina, umerenu kaloričnost i prihvatljivost kod najvećeg dela stanovništva.

Svojim sastavom značajno poboljšavaju (povećavaju) hranljivu vrednost mnogih važnih namirnica (proizvoda od žitarica, krompira i povrća) koje su siromašne u nekim za organizam neophodnim sastojcima, a kojima su srpski beli sir i beli mrs vrlo bogati. U tom smislu to su i vrlo ekonomične namirnice.

Sadržaj:

1. Uvod u poznavanje sireva i kajmaka

2. Uslovi neophodni za proizvodnju sira i kajmaka

3. Osnove spravljanja sira

4. Zrenje, skladištenje i priprema za prodaju

5. Sir i kajmak u ishrani i pripremanju jela

Prilozi

Nema na zalihama

Opis

Autor: Zaharije Milanović

Izdavač: Institut za ekonomiku poljoprivrede

Godina izdanja: 2006.

Broj stranica: 176

Povez: meki