Tehničko i informatičko obrazovanje 7 udžbenik | M&G Dakta

1,150.00 RSD

• 144 strana
• 10 poglavlja
• preko 400 ilustracija

Polazeći od programskih ciljeva i sadržaja Tehničkog i informatičkog obrazovanja u udžbeniku su date osnovne informacije u deset poglavlja: Uvod u mašinsku tehniku, Tehničko crtanje u mašinstvu, Informatičke tehnologije, Materijali, Merenje i kontrola, Tehnologija obrade materijala, Mašine i mehanizmi, Robotika, Energetika i Konstruktorsko modelovanje.

Zanimljivosti iz davnih vremena kada su se stvarale prve mašine i mehanizmi zabeležene su u poglavlju Uvod u mašinsku tehniku. U ovom poglavlju pisali smo o parnoj mašini, kao i o nekim tehničkim sredstvima iz savremenog doba. Poglavljem Tehničko crtanje u mašinstvu dat je jedan broj pravila koja su potrebna za izradu tehničke dokumentacije iz oblasti mašinstva.

Tehničko crtanje računarom, izrada prezentacije i korišćenje interfejsa za upravljanje pomoću računara opisano je u poglavlju Informatičke tehnologije. U poglavlju Materijali, pisali smo o sirovinama i tehnološkim procesima. Posebna pažnja posvećena je značajnim svojstvima materijala. Merenje malih dužina, ugla, mase, sile i momenta sile objašnjeno je u poglavlju Merenje i kontrola. O osnovnim principima obrade metala pisali smo u poglavlju Tehnologija obrade materijala. Posebnu pažnju posvetili smo merama zaštite na radu. U poglavlju Mašine i mehanizmi naglasak je stavljen na kretanja i konstruktivne karakteristike mašina i mehanizama. Osnovni pojmovi o robotima, njihovim kretanjima, pogonu i upravljanju objašnjeni su u poglavlju Robotika. U poglavlju Energetika upoznaćete se sa pogonskim mašinama – motorima. Upoređivanjem konstruktorskog modelovanja u industriji i školskoj radionici ukazali smo na put koji se prelazi u toku stvaranja nove konstrukcije.

Opis

Autori: Milan Sanader i Gordana Sanader