Aleksa Šantić -Sabrana dela

4,100.00 RSD

Aleksa Šantić je jedan od najplodotvornijih srpskih pesnika. Rođen je u Mostaru  1868.godine , gde je 1924. godine i umro. Veći deo života je proveo u rodnom Mostaru, gde se vratio sa školovanja u Trstu 1883.godine zbog narušenog zdravlja. Život pod Austrougarskom vlašću je uticao da njegove pesme odišu rodoljubljem i prkosom za nacionalno i socijalno ugrožen srpski narod. Za života je napisao oko 800 pesama od kojih je preko 600 u knjizi. Najpoznatije pesme su mu „Ostajte ovdje“, „Moja otadžbina“, „Veče na školju“, „Mi znamo sudbu“, „Pretpraznično veče“, „O, klasje moje“. Pisao je dosta i ljubavnu poeziju ali je ona kod njega setna i čežnjiva. Svakako su najpoznatije one ispevane. Neprevaziđena sevdalinka „Emina“ i predivna balada koju je otpevala Jadranka Stojaković „Što te nema“.

U knjizi se nalaze i 9 njegovih pripovetki, 5 drama, mnogo prevoda stranih dela, a najviše Hajnriha Hajnea, koji je na Aleksu puno uticao. Takođe se nalazi i veća kolekcija pisama.

Jovan Dučić je za Šantića rekao da je bio „nenanadmašna lepota karaktera i dostojanstva“ a Jovan Skerlić  da u „stihovima meće otkucaje svog srca, ne kao pesnik, no kao čovek“.

Ova knjiga potpuno otkriva Šantića i pruža vam priliku da se u to uverite.

 

Šifra proizvoda: 50004 Kategorije: ,

Opis

Autor: Aleksa Šantić

Izdavač: Prima

Godina izdanja: 2018

Broj stranica: 1418

Povez: tvrdi, kožni